Stoney Creek Recreation Centre

Hamilton, Ontario, Canada

2009 - 2012

This 42,000 square foot aquatic centre for the historic neighborhood of Stoney Creek is conceived around three double-height public spaces: the lobby, the natatorium, and a multipurpose community room. Each is defined by exposed steel post and beam structures, with a unique colour identity, lighting scheme and finish palette.  Clad in Indiana limestone as a sympathetic gesture to the nearby Battlefield Monument commemorating the war of 1812, the recreation centre shares its site with a public park and an existing community arena. As a result of the two facilities’ complimentary schedules, the addition of new parking was minimized, allowing most of the park to be preserved.

 

2014 Ontario Association of Architects Award of Excellence

2012 City of Hamilton Urban Design Award of Excellence